leiderschap verleden en heden

Leiderschap werd in het verleden ondersteund door uiterlijk vertoon, in de vorm van een pak met een stropdas. De stropdas werd al snel geassocieerd met status. Status die hoort bij een leidinggevende, een directeur of een manager van een organisatie. In de opvoeding zat toen ook nog ingesloten dat je respect moest hebben en vooral moest laten zien naar mensen met status. Ouders en grootouders hadden nog geleerd de hoed af te nemen voor notabelen.
De wereld verandert altijd en overal dus ook op dit gebied is de wereld veranderd. Het pak en de das hebben niet meer de zelfde status en komen minder vaak voor. Ook zijn er steeds meer jonge bedrijven op de markt waar de zakelijke cultuur niet meer echt te herkennen is. Startups met gouden ideeën worden snel groot in omzet en aantallen medewerkers.

leiderschapsdilemma

het leiderschapsdilemma

Zo ontstaat het leiderschapsdilemma. We hebben oude leiders met oude methodes. Leiders die er van uit gaan dat als je een das om hebt de rest vanzelf wel zal doen wat je vraagt. Maar ook jonge leiders, die in voorkomen en uitstraling niet meer de status van de uitgesproken leider hebben. Zij lopen tegen de behoefte aan, van de vraag om een echte leider, van meer kaders en minder vrijheid.

voorkomen of oplossen

De ene leider door de andere leider vervangen is niet de oplossing en zal leiden tot weerstand. Maar hoe gaan we dit leiderschapsdilemma dan oplossen? Het antwoord op deze vraag is enerzijds voor de hand liggend en anderzijds moeilijk te realiseren.
We polderen! We dragen eigenschappen aan elkaar over. De oude formele leider maken we wat leniger en soepeler en de jonge leider maken we wat kordater en wat formeler. Dat klinkt simpel, toch? Zo simpel is het niet. We praten over het veranderen van gedrag. Dat is niet even aan te leren in een klaslokaal, waar wordt gekeken naar een opgesomde lijst met leiderschapsgedragingen. Ook is het niet aan te leren door goede gesprekken en interventies van coaches.

ontwikkelen

Het ontwikkelen van leiderschapsgedrag is maatwerk en een ingrijpend proces. In dat proces moet je geconfronteerd worden met jezelf en tegelijkertijd het succes beleven van jouw verandering. Ook moet er theoretische onderbouwing zijn zodat je weet waarom mensen op een bepaalde manier reageren. Dat leert je iets over jezelf en over anderen. Daarbij moet gemonitord worden wat de verandering met je doet. Je komt uit een gedragsstramien en dat verandert. Dat kan voelen of niets meer is wat het was. Dat kan leiden tot onzekerheden, frustraties en het terug vallen in oude patronen.

leren en omarmen

Het dilemma is dus niet zozeer dat jonge en oude, formele en informele, autoritaire en tolerante leiders eenzijdige leiderschapskwaliteiten hebben. Het dilemma is dat leiders nieuwe leiderschapskwaliteiten moeten aanleren en omarmen en dat het ontwikkelen ervan nieuwe ontwikkelmethodes vraagt.

meer lezen

meer lezen over onze unieke ontwikkelmethode