Standaard reacties onder druk
Kom je onder druk te staan, bevind je je in een crisis of heb je te maken met het nemen van een besluit in een stressvolle situatie? Als gevolg van deze situatie vertonen de meeste mensen een soort naar binnen gekeerd gedrag. Want er komt te veel tegelijk open hun af en of de druk wordt te groot. In z’n situatie gaat het brein op zoek naar een referentie kader. Daardoor razen gedachtes en mogelijke reacties in het hoofd voorbij.
Soms zoveel dat we daardoor fysiek en verbaal tot stilstand komen. De ideale oplossing komt niet en we kiezen voor veiligheid. Dat wil zeggen we gaan gedrag vertonen waarmee we onszelf het minst pijn doen.
Militairen noemen het stilvallen de shock of capture. Het moment van overrompeling waarin we niet goed kunnen nadenken. Het brein en het lijf schakelen naar overlevingsmodus en zorgen primair voor de eigen veiligheid dat wil zeggen effectief gedrag alleen voor jezelf. Een dilemmatraining is de manier om te ontwikkelen te doen wat nodig is en niet perse wat prettig voelt.
Andere automatismen
Mensen leren zichzelf patronen aan. Daardoor krijgen handelingen een volgorde of een werkwijze. Hoe langer we deze patronen aanhouden des te moeilijker wordt het veranderen ervan. De dilemmatraining is erop gericht deze patronen te doorbreken. Hoe? Door de deelnemers te confronteren met, voor hun, onbekende dilemma’s. Door de onbekendheid met het dilemma wordt het referentiekader uitgeschakeld. Dit leidt er toe dat wij ons zelf nieuwe patronen aan willen leren.
In onze dilemmatraining wordt je begeleid in het aanleren van nieuwe patronen. Zo leer je elke situatie te analyseren alvorens te besluiten of te handelen. Je wordt je bewust van gedragsautomatismen die je remmen en je leert nieuwe die je juist verder helpen.